5 Μαΐου 2013

"Το μνημόνιο μπορεί να καταργηθεί με νόμιμο τρόπο χωρίς να βγούμε από το ευρώ"

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μπορεί να καταργηθούν χωρίς να προκύψουν σημαντικά νομικά προβλήματα και χωρίς να βγει η χώρα από το ευρώ εξέφρασε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΔΠΘ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Υπογράμμισε οτι το ζητούμενο σε μία τέτοια περίπτωση είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση για μία τέτοια απόφαση. Όπως είπε είναι αναγκαία συνθήκη να βάλουμε τέλος στην καταστροφική πολιτική.

Σημείωσε, οτι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι μπορεί να καταργηθούν με μεταγενέστερο νόμο, με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης.
"Καμία χώρα δε μπορεί να εξαναγκαστεί να βγει από το ευρώ μιας κι έχει υπογράψει σχετικές συνθήκες. Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο να σταματήσουν τη χρηματόδοτηση οι δανειστές μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τους επιστρέψουμε τα δανεικά τους. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών δεν πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία αλλά από την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων και των δανεικών και τελικώς στην περαιτέρω διόγκωση του χρέους. Ότι παίρνουμε το παίρνουμε για την επιστροφή των δανεικών τους." σημείωσε ο κ Κατρούγκαλος. 
Όπως τόνισε η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τις αντισυνταγματικές συμβάσεις των μνημονίων.
"Και οι δύο Δανειακές Συμβάσεις (του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου) έπρεπε να κυρωθούν από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του Συντάγματος, δεδομένου ότι δεν αποτελούν απλή σύμβαση κρατικού δανείου από αυτές που, κατά πάγια πρακτική, δεν κυρώνονται με τυπικό νόμο. Και τούτο διότι αφορούν σε φορολογία, οικονομική συνεργασία και επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, εφόσον ρητά παραπέμπουν στους όρους του μνημονίου, ως προϋπόθεση εκτέλεσής τους. Επομένως, εάν είχαν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα θέσπιζαν διεθνείς υποχρεώσεις σε βάρος της χώρας, με τυπική ισχύ ανώτερη από το νόμο, σε αντίθεση με τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα των μνημονίων. Ανεξαρτήτως του ζητήματος της ανάγκης ύπαρξης αυξημένης ή όχι πλειοψηφίας για την κύρωση τους, καμιά από τις δύο δεν κυρώθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η πρώτη κατατέθηκε προς κύρωση, αλλά μετά το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε, η δεύτερη ψηφίστηκε δύο φορές ως σχέδιο[1], δεν ήρθε όμως ποτέ για κύρωση στη Βουλή μετά την υπογραφή της, όπως θα έπρεπε," ανέφερε ο κ Κατρούγκαλος.

Κατάσταση ανάγκης
"Για να μπορέσουμε να καταγγείλουμε το μνημόνιο, πρέπει να επικαλεστούμε την Αρχή του Διεθνούς Δικαίου για την κύρηξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως έγινε κατά τη χρεωκοπία του 1934. Πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τις βασικές ανάγκες της χώρας και όχι την αποπληρωμή των δανειστών μας" σημειώσε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σημείωσε, όμως, οτι εφόσον συμβεί η κατάργηση του μνημονίου, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο και ένα νέο αποτελεσματικό κράτος. 
Υπογράμμισε οτι για να επιτευχθεί ο στόχος της κατάργησης του μνημονίου απαιτείται μόνο η ανάπτυξη κοινωνικής δράσης χωρίς να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε κανέναν Μεσσία ή σωτήρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..