6 Απριλίου 2013

Διακοπή της δίκης από το ΣτΕ για το Κάβο Σίδερο (Μονή Τοπλού)

Διεκόπη τελικά το δικαστήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα η αίτηση ακύρωσης της απόφασης που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Σητείας εναντίον της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων βάσει της οποίας εγκρίθηκε η τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο. Τελικά οι κάτοικοι παραιτήθηκαν του δικαιώματος προσφυγής τους, ματαιώνοντας έτσι την όλη διαδικασία.

Για πρωτοφανή δικαστική αντιμετώπιση από το ΣτΕ έκανε λόγο η νομική εκπρόσωπος των κατοίκων που έκαναν την προσφυγή   Χρυσάνθη Κουλοχέρη.

Η κ. Κουλοχέρη αποκάλυψε, μιλώντας στο Ράδιο 9,84, ότι μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει μια επένδυση για την οποία ούτε πλήρης φάκελος υπάρχει ούτε ακριβής γνώση του έργου για τις απαραίτητες χρηματικές εγγυήσεις και αμοιβές προς το Δημόσιο που διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα της επένδυσης.

Ακούστε τις δηλώσεις της κ. Κουλοχέρη στο Ράδιο 9,84: 
Όπως δήλωσε ο πρώτος κάτοικος που υπέγραψε την προσφυγή, κ. Γιώργος Τσαντάκης, στο Ράδιο 9,84, «παραιτούμαστε από την εκδίκαση και μέχρι να κατατεθούν οι περιβαλλοντικοί όροι συνεχίζουμε με νέα προσφυγή».

Οι δηλώσεις του κ. Τσαντάκη στο Ράδιο 9,84: 
Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι «η ταχύτητα της εκδίκασης της υπόθεσης αφορά το ενδιαφέρον να προχωρήσει η επένδυση» αποσιωπώντας όμως, όπως προσθέτουν, ότι εδώ και εννέα μήνες με εγκριτικό ΦΕΚ δεν έχουν κάνει τίποτα για την επένδυση.

Πάντως στο θέμα υπήρξε εμπλοκή σήμερα πριν καν ξεκινήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας να συζητείται η υπόθεση για την τουριστική επένδυση στη Σητεία.


Αρχικά οι ίδιοι οι κάτοικοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζήτησαν αναβολή της εκδίκασης της απόφασης επικαλούμενοι ελλιπή ενημέρωση και παραβίαση των αρχών δίκαιης δίκης, εξαιτίας του γεγονότος ότι τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης αρνήθηκε να τους παρέχει στοιχεία σχετικά με την επένδυση, όσο και ότι οι ανώτατες δικαστικές Αρχές φέρονται σύμφωνα με τους κατοίκους να μη «βοήθησαν» δικονομικά, ως οφείλουν, στην ενημέρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.


Από την πλευρά τους δε οι δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας είχαν αποσυρθεί για να απαντήσουν για το αίτημα της αναβολής μέσα στην ημέρα.
 Η είδηση αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε εμφανώς διαστρεβλωμένη από διάφορα ΜΜΕ. Το Cretelive για παράδειγμα την ανακοίνωσε με τίτλο "Απέσυραν την προσφυγή για το Τοπλού: ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση", και "ενημέρωση" που ξεκινά έτσι: 'Συνεχίζεται κανονικά και χωρίς «μπλόκα» η επένδυση στο Κάβο Σίδερο, καθώς σήμερα το ΣτΕ αρνήθηκε το αίτημα των προσφευγόντων για αναβολή της εκδίκασης, προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα για τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση'.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο και την υπόθεση, δείτε και διαβάστε, εκτός από το παραπάνω λινκ της Νέας Κρήτης, και στις παρακάτω ιστοσελίδες:
- Αναλυτική περιγραφή της υπόθεσης εδώ.
- Άρθρο της Άντας Ψαρά στην Εφημερίδα των Συντακτών για την προσφυγή και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εδώ.
- Για τη νέα τάση ερμηνείας στο ΣτΕ σύμφωνα με τις πολιτικές εξελίξεις δείτε το άρθρο της Ελεάννας Ιωάννίδου εδώ.
- Το ντοκιμαντέρ για τις επενδύσεις σε τουριστικά θέρετρα γκολφ στο golfland.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..