2 Μαρτίου 2013

Από τη συκοφάντηση στην ποινικοποίηση των αγώνων

Του Άρη Ρέττου*
Η συκοφάντηση λαϊκών και εργατικών αγώνων υπήρξε συχνά μια τακτική των κυβερνήσεων του παρελθόντος, «χρήσιμη» κάθε φορά που η λαϊκή διαμαρτυρία φαινόταν ικανή να κατακτήσει κοινωνική αποδοχή και να διεμβολίσει τα κυβερνητικά σχέδια. Σήμερα, στην εποχή των σκληρών μνημονίων, ένας ειδικός τρόπος διακυβέρνησης έχει εγκαθιδρυθεί, για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή τους. Βρίσκεται διαρκώς σε πορεία «αποβολής» όσων στοιχείων θέτουν την εξουσία υπό την αίρεση της λαϊκής βούλησης και αναγορεύει (παρά το Σύνταγμα) ως αυτοσκοπό του την πάση θυσία (του λαού) εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Στο νέο αυτό πλαίσιο, η γνωστή τακτική της συκοφάντησης των αγώνων αναβαθμίζεται σε ποινικοποίηση. Ο ελληνικός λαός ζει και παλεύει σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, όπου το σύστημα μνημονιακής εξουσίας, φαίνεται να αποσύρει την ανοχή του για τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Στα Χανιά 31 πολίτες (συνολικά 45 σ’ ολόκληρη την Κρήτη) έχουμε ενοχοποιηθεί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
Πολλοί από εμάς είναι άτομα γνωστά στην πόλη λόγω της συμμετοχής τους σε κοινωνικούς και μαζικούς χώρους. Και σίγουρα η επιλογή μας, ως των πρώτων που διώκονται, δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα και διώκει στοχευμένα, επιλέγοντας πολίτες με γνωστή συνδικαλιστική και κοινωνική δράση γιατί έτσι το μήνυμά της θα είναι πιο ξεκάθαρο και ηχηρό. Όμως, ας μη γελιέται κανείς. Το μήνυμα δεν αφορά συγκεκριμένα τους διωκόμενους.
Στέλνεται προς την κοινωνία συνολικά. Είναι το μήνυμα πως οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις που αμφισβητούν τη μνημονιακή πολιτική δεν πρόκειται να γίνονται δεκτοί, και ότι όσοι επιλέγουν το δρόμο του αγώνα θα κινδυνεύουν να βρεθούν «τετ-α-τετ» με τον Νόμο και με τις από ‘κεί και πέρα συνέπειες.
Δεν πρόκειται για ένα μήνυμα που αφορά μόνο την ποινικοποίηση των αγώνων, αλλά εντάσσεται σε μια στρατηγική γενικευμένης επίθεσης στη δημοκρατία, με τις αλλεπάλληλες παραβάσεις του Συντάγματος -εντός κι εκτός της Βουλής- την ανοχή στις ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές, το χτύπημα της ελευθεροτυπίας, την περιφρόνηση της Δικαιοσύνης όταν οι λειτουργοί της αποφασίζουν με τρόπο μη αρεστό και τις διώξεις εναντίον τους, το πέπλο συγκάλυψης των πολιτικών προσώπων της διαπλοκής.
Παρά την ανησυχία που νιώθω στη δύσκολη αυτή φάση, αφού διώκομαι από το Νόμο και αντιμετωπίζω την επιπλέον απειλή εναντίον μου επιβολής πειθαρχικών μέτρων ή και πειθαρχικών ποινών, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω κι εγώ, με όση δύναμη έχει η φωνή μου, ένα μήνυμα προς την κοινωνία και τους συναγωνιστές μου στον δίκαιο αγώνα που κάνουμε: Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη που εισπράττω με κάνει ικανό να παραμένω μαζί τους, ενεργό κομμάτι του λαϊκού κινήματος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να φύγουν!

* Ο Άρης Ρέττος είναι ένας από τους πολίτες των Χανίων που κατηγορούνται σε αυτή τη βιομηχανία διώξεων που έχει ανοίξει στα Χανιά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..