7 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί oι Alpha – Πειραιώς δεν είναι Εθνική; – Οι 2 εν δυνάμει ιδιωτικές τράπεζες υποστηρίχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνουν…ιδιωτικές ..

 – Η Εθνική μετά την αποχώρηση Λάτση και την εξαγορά της Eurobank δημιουργεί τον δημόσιο πυλώνα 


Το σχέδιο αναδιάταξης, αναμόρφωσης του ελληνικού banking έχει εκπονηθεί εδώ και πολλούς μήνες και η διαδικασία υλοποίησης του βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μετά την απόφαση από την ΤτΕ, την Κυβέρνηση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και βεβαίως της Τρόικα ότι θα υπάρξουν 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα η νέα δομή του ελληνικού τραπεζικού χάρτη προκαθορίστηκε. 


 Η απόφαση του Λάτση του βασικού μετόχου της Eurobank να αποχωρήσει από την τράπεζα έδινε μόνο δύο επιλογές στο ελληνικό κράτος, ή θα την ενσωμάτωνε στην Εθνική ή θα έσπαγε η Eurobank σε good και bad bank.
Μάλιστα είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο με βάση το οποίο στην bad bank θα μπορούσαν να υπαχθούν μεταξύ 14 και 15 δις ευρώ στοιχεία ενεργητικού.
Επειδή προφανώς η λύση του good και bad bank θα ήταν καταστροφική για το σύνολο του κλάδου και το ΤΧΣ, αποφασίστηκε η λύση της ενσωμάτωσης στο κράτος δηλαδή στην Εθνική.
Κατά την άποψη πολλών θεσμικών και μη παραγόντων ο Λάτσης γλίτωσε περίπου 2,5 δις ευρώ από την υπόθεση της Eurobank.
Διαχρονικά από την επένδυση του στην Eurobank και έχοντας αποκομίσει σημαντικά κέρδη και επενδύοντας για τελευταία φορά νέα κεφάλαια το 2007 και γλιτώνοντας 2,5 δις ευρώ μπορεί να ειπωθεί ότι η οικογένεια Λάτση κέρδισε από το banking και την Eurobank και δεν έχασε.
Η Eurobank με βάση τα ποιοτικά της στοιχεία μπορεί να ειπωθεί ότι διαθέτει ισχυρό corporate αλλά αδύναμο όπως αποδείχθηκε retail λόγω επισφαλειών.
Διαθέτει πολύ καλά ανακλαστικά στο investment και επίσης διαθέτει στελέχη σε όλες τις κλίμακες με πολύ υψηλή τεχνογνωσία πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς. Το μοντέλο Eurobank δούλεψε και θα μπορούσε να δουλέψει σε ιδιωτικό περιβάλλον.
Να αναφερθεί ότι πολλά και αξιόλογα στελέχη στο μέσο managment διαθέτει και η Εθνική τράπεζα.
Η Eurobank αποδομήθηκε όμως όταν αποφάσισε ο Λάτσης να αποχωρήσει αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την πρόκληση των 5,8 δις ευρώ που είναι τα κεφάλαια που χρειάζεται ο όμιλος ή τα 2,5 δις ευρώ που θα έπρεπε να εισφέρει ως μέτοχος.
Ο Σαμαράς ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, έπρεπε να βρει μια λύση τέτοια που να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο banking.
Δεν υπήρχε καμία άλλη λύση πέραν της Εθνικής.
Ενσωματώνοντας Εθνική – Eurobank ήταν προφανές ότι με πάνω από 4 δις ευρώ αρνητική καθαρή θέση το σχήμα αυτό δεν θα μπορούσε να προσελκύσει ιδιωτικό κεφάλαιο.
Το νέο σχήμα χρειάζεται 15,5 δις ευρώ που θα καταλήξουν 17,2 και μαζί με τις προνομιούχες 19,5 δις ευρώ.
Με αύξηση κεφαλαίου κοντά στα 11 δις ευρώ το 1,1 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% της ελάχιστης συμμετοχής δεν διασφαλίζει το μέλλον.
Οι προτεινόμενες λύσεις π.χ. το Qatar ή τα Εμιράτα να αγόραζαν το 28% της Finansbank και να επένδυαν στην κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής, ίσως να μην έχουν επιχειρηματικό νόημα.
Το Qatar ή όποιος άλλος ξένος συμμετείχε σε μια τέτοια διαδικασία γνωρίζει ότι η επένδυση αυτή δεν θα αποσβεστεί ποτέ.
Θα είναι ένας φαύλος κύκλος καθώς η νέα Εθνική θα πρέπει να καλύψει 19,5 δις ευρώ.
Σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι αυτά τα 19,5 δις ευρώ δεν θα επιστραφούν ποτέ στο ΤΧΣ και στο ελληνικό κράτος.
Με χρηματιστηριακούς όρους το σχήμα Εθνικής Eurobank αποτιμάται 1,42 δις ευρώ ενώ διαθέτει ήδη τα 15,5 δις ευρώ κεφάλαια.
Σε πραγματικούς όρους το P/BV αποδεικνύει ότι τα 11 δις ευρώ καθαρού κεφαλαίου αξίζουν 1,42 δις ευρώ.
Στρατηγικά η νέα Εθνική θα αποτελέσει τον νέο δημόσιο πυλώνα ο οποίος θα ελέγχεται μέσω του επιτρόπου από την Τρόικα για να αποτραπούν τα τραγελαφικά του κρατισμού του παρελθόντος.

Γιατί διαφέρουν Alpha και Πειραιώς;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρξε ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης και προστασίας των Alpha και Πειραιώς ώστε να διατηρήσουν τον εν δυνάμει ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Δεν είναι τυχαίο – πλέον μπορούμε να το αναφέρουμε – ότι ενώ η Τρόικα είχε συμφωνήσει σε μια πρόταση που έλεγε ότι όσες ξένες τράπεζες καλύψουν πλειοψηφικό ποσοστό στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που ελέγχουν στην Ελλάδα την διαφορά θα την κάλυπτε το ΤΧΣ.
Η πρόταση αυτή εγκαταλείφθηκε από….την Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι οι ξένοι δεν θα πωλούσαν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα και έτσι η βοήθεια που έπρεπε να δοθεί στις ελληνικές τράπεζες….απλά δεν θα δινόταν.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε λάθος την εξέλιξη των γεγονότων καθώς η Credit Agricole εξασφάλισε την Alpha και η Πειραιώς εξασφαλίστηκε σε ρευστότητα από την good ATE και από κεφάλαια από Societe Generale και Millennium bank εφόσον κλείσει το deal.
(Η Πειραιώς ολοκληρώνει due diligence στην Millennium bank για να την εξαγοράσει)
Η ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΥΠΟΙΚ, ο έλληνας πρωθυπουργός και η Τρόικα είχαν προσυμφωνήσει ότι ορισμένες τράπεζες έπρεπε να παραμείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές.
Πειραιώς και Alpha bank είχαν προεπιλεγεί και υποστηριχθεί – και ορθά – ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές.
Με χρηματιστηριακούς όρους η αγορά ενώ έχει πειστεί ότι διασφαλίζουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στις αμκ των 2,5 δις ευρώ για την Alpha και 5,3 δις ευρώ για την Πειραιώς, δεν έχει πειστεί για την συνέχεια.
Οι δύο τράπεζες θα χρειαστούν να επιστρέψουν συνολικά 13,4 δις ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές.
Χρηματιστηριακά ίσως αντιδράσουν καλύτερα σε σχέση με την Εθνική και εφόσον δεν αλλάξει ο σχεδιασμός για την Εθνική αλλά και πάλι η βασική ανησυχία δεν έχει αλλάξει.
Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα των κεφαλαίων που υποχρεώνονται να επιστρέψουν οι τράπεζες είναι δυσθεώρητο και μη αντιμετωπίσιμο σε πραγματικούς όρους.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..