2 Φεβρουαρίου 2013

Η Nasa χρηματοδοτεί την εκτόξευση του πρώτου 100% ελληνικού δορυφόρου

«Greek minds at work»!*

Ο 1ος δορυφόρος κατασκευασμένος αποκλειστικά από Έλληνες

θα είναι έτοιμος να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2013 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Πρόκειται για τον μικροδορυφόρο Lamdasat** που ετοιμάζει η ομάδα του καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, Περικλή Παπαδόπουλου. Η ομάδα αποτελείται από 10 Έλληνες ερευνητές.
Το κόστος της εκτόξευσης θα αγγίξει τα 3,5 εκατ. δολάρια, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από τη ΝΑSAενώ για την κατασκευή του δορυφόρου συγκεντρώθηκαν 100.000 δολάρια από ανιδιοτελείς και ανώνυμες προσφορές Ελλήνων. 
«Είμαστε γραμμένοι στο μανιφέστο του διαστημικού σταθμού. Έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση μικροδορυφόρου που τον φτιάχνουν Έλληνες από την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews. O δορυφόρος με την ονομασία Lamdasat θα βρίσκεται σε τροχιά για 300 μέρες.

Ο στόχος του είναι διττός:

1. Στο πεδίο της τηλε-επικοινωνίας:
Θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων. «Θα δώσουμε στίγμα σε όσους επιθυμούν να κάνουν δίκτυο με το Lamdasat», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Ακόμη, θα είναι δυνατή η παροχή πληροφοριών για τα πλοία που απειλούνται από πειρατεία, ειδικά στις αφρικανικές ακτές. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

2. Στο επιστημονικό πεδίο:
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο test του υλικού graphene, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τα μελλοντικά τρανζίστορ. Επιθυμία των επιστημόνων είναι να ελέγξουν πως αντιδρά το συγκεκριμένο υλικό με την ηλιακή ακτινοβολία.
Όλα ξεκίνησαν πριν 1 χρόνο, όταν ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος μαζί με την ομάδα του κατασκεύασαν έναν μικροδορυφόρο, τον οποίο και παρουσίασαν στη NASA. Ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews:
«Πάρα πολλά πανεπιστήμια και οργανισμοί επιθυμούν να βάλουν μικροδορυφόρους στο διάστημα, η λίστα είναι ατελείωτη. Εξήγησα στους αρμόδιους από τη NASA ότι εμείς ήδη το έχουμε κάνει με επιτυχία και επιπλέον είναι μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι για τους νέους στην Ελλάδα. Η ανταπόκρισή τους ήταν όντως συγκινητική».

Πλέον, η ελληνική επιστημονική ομάδα βρίσκεται στον σταθμό της NASA, δουλεύοντας για το πολυαναμενόμενο εγχείρημα. Έχουν καταφέρει μάλιστα, να δημιουργήσουν από το μηδέν το ηλεκτρονικό σύστημα AIS, το οποίο κανονικά στοιχίζει πάνω από 500.000 δολάρια.
«Κάθε 2-3 βδομάδες περνάμε από review boards για να δείξουμε την πρόοδό μας και η ίδια η Nasa αναγνωρίζει ότι τα παιδιά έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά», αναφέρει.
*Αυτός ήταν ένας από τους λόγους, που ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος έχει δώσει στην ομάδα του το όνομα «Greek Minds at Work».

Στην ερώτηση, πως θα γίνει πάλι η Ελλάδα GoodNews, ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας απάντησε:
«Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει το δυναμικό της. Οι νέοι είναι απόλυτα καταρτισμένοι. Αυτοί είναι και η δύναμις. Το πρόβλημα είναι που αυτοί οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Τα καλά νέα θα έρθουν από τους νέους που τώρα είναι 17 ετών έως 25-30. Αυτή η γενιά είναι αυτή που επωμίζεται και την υπερχρέωση της Ελλάδας».


Παγκόσμιο δίκτυο mentroring για Έλληνες!

Στα επόμενα σχέδια της ομάδας με επικεφαλής τον Περικλή Παπαδόπουλο είναι η δημιουργία ενός προγράμματος παγκόσμιας δικτύωσης. Μέσω δικτύου καθοδήγησης (mentoring) θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ομογενή, που το επιθυμεί, να λάβει το ρόλο του πνευματικού γονέα. Έλληνες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και επαγγελματίες με εμπειρία και συσσωρευμένη γνώση (mentors) θα έρθουν σε επαφή με νέους (mentees) που χρειάζονται συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού ή πρακτική βοήθεια ένταξης στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα ή εξωτερικό.

O κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Για παράδειγμα ένας ομογενής γιατρός από την Αυστραλία θα αναλαμβάνει 4-5 παιδιά που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιατρική και θα τους παράσχει συμβουλές στην επιλογή τους, αλλά και βοήθεια στην περαιτέρω ακαδημαϊκή τους πορεία».

**Η ονομασία Lamdasat προέρχεται από το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου «λάμδα», το οποίο συμβολίζει τους Λακεδαιμόνιους, την Ελλάδα (τα 2 λλ), τον ήλιο και τη θάλασσα.

Το βιογραφικό του Περικλή Παπαδόπουλου:

Ο Περικλής Παπαδόπουλος αφού αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο πήγε στην Αμερική το 1982 με σκοπό να σπουδάσει Αέρο/Αστροναυτική με ειδικότητα σε planetary exploration και hypersonics. Το 1992 πήρε το διδακτορικό του στο Stanford. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά απέσπασε το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής.

Σήμερα, είναι καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ειδικός στο αντικείμενο της υπερηχητικής επανένταξης. Ακόμη, είναι μέλος στο TAU-BETA-PI National Engineering Honorary Society και το PI-TAU-SIGMA National Mechanical Engineering Honorary Fraternity.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα, συνεργάστηκε με τη NASA για την πρόσφατη αποστολή του Curiosity στον πλανήτη Άρη. Για το πρόγραμμα αυτό εργάστηκε περίπου 10 χρόνια, καθώς ήταν υπεύθυνος για το θερμικό προστατευτικό σύστημα. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική του συμμετοχή σε ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα, καθώς έχει λάβει μέρος σε αρκετά προγράμματα και αποστολές σχετικές με το ηλιακό μας σύστημα, όπως του Marsh Science Laboratory (MSL).

http://www.sjsu.edu/people/periklis.papadopoulos/

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews: http://www.athina984.gr/node/221535

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.lambdasat.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..