28 Φεβρουαρίου 2013

Στην Κρήτη το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Ευρώπης με αντιδράσεις και ερωτηματικά

kriti_parko Ο Ο ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής 70MW που θα κατασκευαστεί στην περιοχή “Φουρνιά” της Σητείας, βρίσκεται στη πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση των εγκρίσεων καθώς ζητά τώρα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Το σχέδιο “ΥΠΕΡΙΩΝ 1” όπως αποκαλεί η εταιρεία “Σολάρ Πάουερ Πλαντ” την επένδυση, βρίσκεται στην τελική φάση των εγκρίσεων και ήδη ένας μεγάλος όγκός μελετών  έχει σταλεί στην Περιφέρεια Κρήτης για την έγκριση της ΜΠΕ που είναι και το προαπαιτούμενο πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία κατασκευής. Ο ηλιοθερμικός σταθμός, που από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε ως επένδυση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Είναι μια επένδυση που πρώτη φορά ουσιαστικά αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί φορείς της Κρήτης και οι υπηρεσίες καθώς είναι διαφορετικής φιλοσοφίας από τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ ταυτόχρονα “κατακλύζει” το τοπίο με “καθρέπτες” - παραβολικά κάτροπτρα σε σχηματισμό 138 κύκλων σ’ ένα γήπεδο 1793 στρεμμάτων!
Το ηλιοθερμικό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή “Φουρνιά” μεταξύ Καρυδίου και Μιτάτου στο διαμέρισμα Ιτάνου του Δήμου Σητείας. Προβλέπεται να τοποθετηθούν παραβολικοί συλλέκτες ή αλλιώς παραβολικά κάτοπτρα (parabolic troughs) της γερμανικής εταιρείας “Flagsol GmbH τύπου SKAL - ET 150 σε σχηματισμό 138 κύκλων (loops) που θα έχουν συνολική επιφάνεια συλλογής ηλιακής ε ν έ ρ γ ε ι α ς 451.260 μ2 εντός γηπέδου εγκατάστασης 1.793,68 στρεμμάτων. Το ηλιακό πεδίο θα αναπτυχθεί σε πέντε (5) επίπεδα, που περιλαμβάνουν επτά (7) πλατείες (terraces) των οποίων το υψόμετρο θα κυμαίνεται από 423,5μ. έως 435,5μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Ο ηλιοθερμικός σταθμός “ΥΠΕΡΙΩΝ 1” θα περιλαμβάνει σύ- στημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (TES, Thermal Energy Storage), που θα αποτελείται από δύο δεξαμενές άλατος (εύτηκτο τήγμα ΚΝΟ3 και ΝαΝΟ3), για τη λειτουργία του σταθμού στο ονομαστικό του φορτίο και για χρονικό διάστημα δύο (2) ωρών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..