2 Φεβρουαρίου 2013

Πως να μπλοκάρετε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στον υπολογιστή σας

Πως να μπλοκάρετε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στον υπολογιστή σας (σε όλους τους browsers)

Το Internet μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει και άφθονη σαβούρα: διαφημίσεις, ενοχλητικά pop-ups, κακόβουλα sites κλπ. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος και απλός τρόπος να μπλοκάρουμε οτιδήποτε δεν θέλουμε να βλέπουμε στο internet, ανεξάρτητα από το ποιόν browser χρησιμοποιούμε!

Σε όλες τις εκδόσεις των Windows από τα Windows 2000 και μετά υπάρχει ένα αρχείο στο φάκελο System32 ονόματι HOSTS. Αυτό το αρχείο περιέχει την αντιστοίχηση των διευθύνσεων IP στα host names. Όποτε μια οποιαδήποτε εφαρμογή ζητάει ένα URL, το σύστημα ελέγχει πρώτα το αρχείο HOSTS. Αν βρει σε αυτό μία αντιστοίχηση, δεν συμβουλεύεται καθόλου τον DNS Server, μόνο πηγαίνει κατευθείαν στην συγκεκριμένη IP.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη? Πως αν το αρχείο HOSTS έχει αυτή τη γραμμή
209.85.148.104 www.yahoo.com
όπου η 209.85.148.104 είναι η διεύθυνση ip του www.google.gr, όποτε γράφουμε www.yahoo.com σε οποιονδήποτε browser στο σύστημά μας, εκείνος θα εμφανίζει το www.google.gr. Ουσιαστικά, μέχρι να αλλαχτεί το αρχείο HOSTS, είναι αδύνατον να έχουμε πρόβαση στο yahoo.com, στη θέση του θα βγάζει πάντοτε το google.gr, ανεξαρτήτως του ποιά εφαρμογή (browser, chat client, viruscanner κλπ) προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε αυτό.
Τι κάνουμε λοιπόν όταν θέλουμε να μπλοκάρουμε εντελώς μία ιστοσελίδα? Στη θέση του url βάζουμε το 127.0.0.1. Η συγκεκριμένη διεύθυνση IP είναι η διεύθυνση του κάθε υπολογιστή. Άρα, λοιπόν, βάζοντας στο αρχείο HOSTS τη γραμμή
127.0.0.1 www.yahoo.com
ουσιαστικά λέμε στο σύστημα πως το www.yahoo.com βρίσκεται στο δίσκο του υπολογιστή μας (κάτι που προφανώς δεν ισχύει). Οπότε, γράφοντας σε οποιοδήποτε browser το www.yahoo.com, θα μας βγάλει ένα μήνυμα πως δεν μπορεί να συνδεθεί. Πρακτικά, για τον υπολογιστή μας, το yahoo.com δεν υπάρχει.
hosts2
Όπως καταλαβαίνετε, το αρχείο HOSTS μας παρέχει τεράστια δύναμη, και, όπως μας δίδαξε ο Spiderman, "μαζί με τη μεγάλη δύναμη υπάρχει και η μεγάλη ευθύνη" (ή κάπως έτσι, τελοσπάντων). Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ιοί το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να προσθέσουν στο αρχείο HOSTS τις διευθύνσεις των update servers για όλα τα γνωστά antivirus. Έτσι, το antivirus δεν μπορεί πλέον να γίνει updated, αφήνοντας το σύστημα έρμαιο του ιού.
Για να διαχειριστούμε το αρχείο HOSTS, απλά πηγαίνουμε στο φάκελο %systemdrive%/windows/system32/drivers/etc (%systemdrive%/winnt/system32/drivers/etc αν τρέχετε windows 2000), και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο. Καθώς δεν έχει κάποιο extension, θα μας ρωτήσει με ποιό πρόγραμμα να το ανοίξουμε. Επιλέγουμε το notepad.
hosts3
Στα windows 7 το περιεχόμενο του αρχείου είναι ουσιαστικά άδειο (όλες οι γραμμές που ξεκινούν με τη δίεση (#) θεωρούνται σχόλια και δεν διαβάζονται από το σύστημα). Αν υπάρχει κάποια καταχώρηση, ιδιαίτερα αν αναφέρει κάποιο site antivirus, το πιθανότερο είναι πως έχει προκληθεί από ένα malware, οπότε και πρέπει να την αφαιρέσετε.
hosts1
Κάθε καταχώρηση που θέλετε να προσθέσετε πρέπει να είναι στη δική της γραμμή, και να έχει τη μορφή ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ_IP(κενο)ΟΝΟΜΑ_ΣΕΛΙΔΑΣ.
hosts5
Σώζετε το αρχείο και είστε έτοιμοι. Δεν χρειάζεται restart στο σύστημα, οι αλλαγές ισχύουν μόλις σώσετε το αρχείο.
το πλεονέκτημα του HOSTS είναι πως δεν χρειάζετε να τρέξετε κανένα πρόγραμμα τύπου adblock που θα επιβαρύνει το σύστημα, ούτε περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο browser. Προσοχή, όμως, αν βάλετε υπερβολικά πολλές καταχωρήσεις στο HOSTS και το αρχείο ξεπεράσει σε μέγεθος τα 135kb, θα έχετε καθυστερήσεις στο σύστημά σας.
Επίσης, για να μην ψάχνετε χειροκίνητα ποιά sites θα έπρεπε να μπλοκάρετε, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του mvps.org, στην οποία θα βρείτε ένα έτοιμο αρχείο hosts που μπλοκάρει όχι μόνο διαφημίσεις αλλά και πολλά κακόβουλα προγράμματα, και ανανεώνεται σχετικά συχνά. (Η τελευταία έκδοση βγήκε στις 30 Μαρτίου).
Πηγή

Μπλοκάρισμα ανεπιθύμητων ιστοσελίδων με το "Any Weblock".

Πολλές φόρες χρειάζεται να μπλοκάρουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο. Συνήθως αυτό γίνεται για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο  συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη προστασία τους καθώς περιηγούνται στο Internet, χωρίς να χρειάζεται να κρυφοκοιτάζουμε συνέχεια. Επομένως χρειάζεται ένα πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούμε να εισάγουμε κωδικό πρόσβασης, που μόνο εμείς θα ξέρουμε, και να προσθέτουμε ιστοσελίδες που θέλουμε να μπλοκάρουμε. Το πρόγραμμα αυτό υπάρχει και ονομάζεται "Any Weblock".

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εκτελούμε την εφαρμογή η οποία θα μας ζητήσει να ορίσουμε κωδικό πρόσβασης, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις ιστοσελίδες που θέλουμε να μπλοκάρουμε. Στην θέση 1 ορίζουμε τον κωδικό, στην θέση 2 επιβεβαιώνουμε τον κωδικό που ορίσαμε. Επίσης στα πεδία 3 και 4 πρέπει να βάλουμε μια ερώτηση ασφαλείας και την απάντησή της, σε περίπτωση που ξεχάσουμε τον κωδικό. Συμπληρώνουμε όλα τα πεδία και πατάμε το κουμπί ΟΚ.
Ολοκληρώνοντας το παραπάνω βήμα θα εμφανιστεί η κεντρική οθόνη του  Any Weblock. Πατώντας την επιλογή Add επάνω αριστερά θα εμφανιστεί η φόρμα που καταχωρούμε τις ιστοσελίδες που θέλουμε να μπλοκάρουμε.
Στο πεδίο Block this website συμπληρώνουμε την διεύθυνση της ιστοσελίδας που θέλουμε να μπλοκάρουμε και πατάμε το κουμπί ΟΚ. Στο παρακάτω παράδειγμα μπλοκάραμε την ιστοσελίδα www.ISTOSELIDA.com.
Αμέσως επιστρέφουμε στην κεντρική οθόνη του  Any Weblock. Παρατηρούμε ότι η ιστοσελίδα που πληκτρολογήσαμε προστέθηκε στις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες. Για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να εφαρμοστούν οι αλλαγές θα πρέπει να πατήσουμε κάτω δεξιά το κουμπί  Apply Changes.
Αν θέλουμε να μπλοκάρουμε περισσότερες ιστοσελίδες επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία πατώντας και πάλι το κουμπί Add.

Αυτό ήταν !!! Πλέον τα παιδιά μας δεν θα έχουν πρόσβαση στις ιστοσελίδες που περιλαμβάνονται στην λίστα του προγράμματος Any Weblock.

Σε περίπτωση που θέλουμε να αποκτήσουμε και πάλι πρόσβαση στις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το Any Weblock και να βάλουμε τον κωδικό που  ορίσαμε στην πρώτη εκκίνηση του προγράμματος.
Πληκτρολογώντας τον κωδικό και πατώντας το κουμπί Login θα εμφανιστεί η κεντρική οθόνη του προγράμματος. η οποία περιέχει την λίστα των σελίδων που έχουμε μπλοκάρει. Εμείς απλά ξεκλικάρουμε το κουτάκι δίπλα στη διεύθυνση της ιστοσελίδας που θέλουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση  και πατάμε το κουμπί Apply Changes για να εφαρμοστούν οι αλλαγές.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο αποτρέποντας τα παιδιά μας να μπαίνουν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..