26 Ιανουαρίου 2013

Χανιά - Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει από την 1η Ιανουαρίου 2013 το επίδομα ανεργίας για όσους τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είχαν εισπράξει 450 ημερήσια επιδόματα από τον ΟΑΕΔ.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση σε χιλιάδες εργαζομένους στα Χανιά, που δουλεύουν εποχιακά στον τουρισμό ή τον επισιτισμό καθώς η εν λόγω διάταξη πλήττει πάνω από το 80% του κλάδου, αποκλείοντάς τους από το μικρό, αλλά ζωτικό, επίδομα των 360 ευρώ που ελάμβαναν τον χειμώνα.  
Χθες, εποχιακά εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, αλλά και πυροσβέστες της Περιφέρειας Κρήτης, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, ενώ πραγματοποίησαν και κατάληψη των γραφείων για μία περίπου ώρα, διαμαρτυρόμενοι για το 'εξοντωτικό', όπως το χαρακτήρισαν, μέτρο της διακοπής του επιδόματος.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.', επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση αυτή τους οδηγεί στην εξαθλίωση καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, εκπρόσωποι των Σωματείων δήλωσαν αποφασισμένοι για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, προοπτική η οποία θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα.      

«Κόβουν τα πόδια στο 80% των εποχιακών εργαζομένων»
Γιάννης Σταθινάκης, πρόεδρος των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης
«Αυτή η εξέλιξη είναι η ταφή μας, ο θάνατός μας. Την ανάσα που είχαμε μας την κόβουν. Και αν κόψεις την ανάσα σε κάποιον, τότε 'έσβησε'. Γι? αυτό και το 'κοινωνικό κράτος' που έχουμε τώρα, ας βγάλει ένα επίδομα αλληλεγγύης να μας φέρουν τα φέρετρα να μας θάψουν σαν ανθρώπους. Δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε μαζί τα φάγαμε ούτε πρόκειται να τα φάμε. Κόβουν τα πόδια στο 80% των εποχιακών εργαζομένων. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί και να φωνάξει, να μην αφήσουμε αυτό το μέτρο να περάσει. Δεν απειλούμε, απλώς προειδοποιούμε. Οι εξελίξεις θα είναι πολύ άσχημες αρχίζοντας η τουριστική σεζόν. Και δεν το θέλουμε αυτό, διότι ζούμε από αυτή τη βιομηχανία».

«Δεν θέλουμε επιδόματα, αλλά δουλειά»
Δημήτρης Βρεττός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφέ - μπαρ Ν. Χανίων
«Η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, όταν έχεις πάνω από 450 ημέρες ανεργίας τα προηγούμενα 4 χρόνια, μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και πλήττει πάνω από το 80% των εποχιακά εργαζομένων. Το θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν ζητάνε επιδόματα ανεργίας. Οι εργαζόμενοι ζητάνε δουλειά. Εμείς δεν θέλουμε να καθόμαστε και να πληρωνόμαστε, αλλά να δουλεύουμε και να παίρνουμε τους μισθούς μας. Ο τουρισμός στην Κρήτη μπορεί να είναι 12μηνος και έχει αποδειχθεί από τις εναλλακτικές μορφές ότι μπορεί να γίνει. Ας μας δώσουν, λοιπόν, την ευκαιρία. Τώρα που μιλάμε 'τρέχει' το καινούργιο πρόγραμμα για τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων που τους δίνει το δικαίωμα επιδότησης μέχρι 50% και σε αγορές, αλλά και στην ασφάλιση των εργαζομένων. Θέλουμε, λοιπόν, τη δουλειά μας και να σταματήσουν να έρχονται από τρίτες χώρες εργαζόμενοι ως 'μαθητευόμενοι', οι οποίοι ασφαλίζονται με 1 ευρώ και παίρνουν μισθούς των 200 ευρώ».

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους λογαριασμούς»
Κυριακή Κουτσουκλάκη, εποχιακά εργαζόμενη στον χώρο της εστίασης
«Είναι πολύ δύσκολα. Ηδη μας έχουν μειώσει το επίδομα και από τον Σεπτέμβριο μας λένε ότι θα κοπεί τελείως. Εισφορές τόσα χρόνια δεν πληρώνουμε για την ανεργία; Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν κρατήσεις για την ανεργία, τα επιδόματα αλληλεγγύης κ.λπ. Ολα αυτά που κρατάνε από τους μισθούς τι τα κάνουν; Εμείς τι θα κάνουμε; Να μας βρουν δουλειά να δουλεύουμε και τον χειμώνα. Δεν θέλουμε να είμαστε στην ανεργία. Τώρα δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους λογαριασμούς που μας ζητάνε. Από εκεί και πέρα τι; Πώς θα σπουδάσουμε παιδιά και πώς να πληρώσουμε δάνεια; Είμαστε στο όριο της φτώχειας. Μας ζητάνε να δώσουμε και από το υστέρημά μας, αλλά βλέπουμε ότι δεν κάνουν τίποτα. Δεν αλλάζει τίποτα. Τι άλλο θα μας πάρουν; Με 5 μήνες δουλειά μπορείς να ζήσεις; Ελεος! Εχουμε ένα κράτος φονιά».

«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας»
Μανολία Μανετάκη, εποχιακά εργαζόμενη στον τουρισμό
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γι? αυτό είμαστε εδώ. Για το μόνο που λυπάμαι είναι που δεν είναι κι άλλος κόσμος για να αναδείξουμε περισσότερο το πρόβλημα. Με ρωτάτε, αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας χωρίς το επίδομα. Ενα μεγάλο τρανταχτό 'όχι'! Από όλες τις πλευρές».«Πώς θα ζήσουμε 12 μήνες δουλεύοντας 5;»
Γιώργος Γεωργουδάκης, εποχιακά εργαζόμενος στον τουρισμό
«Εχουν την απαίτηση με ό,τι βγάζουμε τους 5 μήνες που δουλεύουμε να ζήσουμε για 12 μήνες. Αυτό δεν στέκει με καμία λογική και ούτε το αντέχει η οικογένεια ή το στομάχι κανενός. Τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι μπορεί να είναι και χρεωμένοι και τους έχουν γίνει και μειώσεις στους μισθούς. Ολοι όσοι δούλευαν μειωμένο χρόνο στηρίζονταν στο επίδομα ανεργίας. Δεν έχουν όλοι ελιές ή άλλες δραστηριότητες για να βγάλουν λεφτά. Αυτοί, λοιπόν, πώς θα ζήσουν; Το σκέφτηκε κανείς;». 

«Μας οδηγούν στα συσσίτια!»
Μανώλης Μπαμιάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων
«Το πρόβλημα αφορά πάρα πολύ κόσμο. Βρισκόμαστε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση, διότι, όταν το 2013 τελειώσει η τουριστική σεζόν, τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, δεν θα έχουμε ταμείο ανεργίας. Ξεκινάμε σήμερα στα Χανιά και το Ηράκλειο μια πρώτη διαμαρτυρία και ελπίζουμε ότι αυτή η διαμαρτυρία θα προχωρήσει και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Ολος ο κόσμος πρέπει να έρθει εδώ, διότι στα επόμενα χρόνια όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι, το 95%, δεν θα έχει ταμείο ανεργίας τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτοί τι θα γίνουν; Θα πάνε στα συσσίτια; Θα πεθάνουν; Προεκλογικά μας έλεγαν ότι θα αυξήσουν το ταμείο. Ολα φούμαρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λένε ψέματα στον κόσμο. Στον πάτο είμαστε και ακόμα κοροϊδεύουν».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..