7 Νοεμβρίου 2012

Άρειος Πάγος - Η προέλευση της ονομασίας

Ο Άρης ήταν ο θεός του πολέμου αλλά και ο θεός της ανδρείας και της αστικής τάξης. Σε αντίθεση με την αδελφή του την Αθηνά ο Άρης κατά την αρχαιότητα δεν πολεμούσε με σοφία παρά με ρώμη. Γι’ αυτό και πολλές φορές είχε νικηθεί από την Αθηνά. Ένα γεγονός που σηματοδοτεί ότι πολλές φορές η σοφία και ο λόγος υπερέχει της σωματικής ρώμης.
Οι βασικές αρετές στην Αρχαία Ελλάδα είναι τέσσερις. Η δικαιοσύνη, η σωφροσύνη, η ανδρεία και η σοφία. Ο Άρης αντιπροσωπεύει μία από αυτές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό παρόλο που η λατρεία του δεν ήταν διαδεδομένη. Πολλοί αναφέρουν ότι ο Άρης δεν ήταν Έλληνας θεός παρά ξενόφερτος. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια διότι ο Άρης είναι γνήσιο τέκνο του Δία και της Ήρας. Οι αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές επικαλούνται τον Άρη κάθε φορά που έπρεπε να βρεθούν στα πεδία της μάχης.

 Το δόρυ που κρατά στο χέρι του συμβολίζει την ατσάλινη θέληση της ανδρείας και το κράνος του συμβολίζει την προστασία από τους εχθρούς.

 Μέσα σε όλες τις πολλαπλές κατακτήσεις που είχε ο όμορφος θεός του πολέμου ήταν και η Άργαυλος, η νεώτερη κόρη του βασιλιά της Αθήνας, Κέκροπα. Μαζί της έκανε την Αλκίππη. Την Αλκίππη ερωτεύτηκε ο γιός του Ποσειδώνα και της νύμφης Ευρύτης, Αλιρρόθυος. Η Αλκίππη όμως απέρριψε τον Αλιρρόθυο. Εκείνος τυφλωμένος από το πάθος του την βίασε.

 Όταν ο Άρης έμαθε για τον βιασμό της κόρης του σκότωσε τον Αλιρρόθυο. Μαθαίνοντας ο Ποσειδώνας τον θάνατο του γιού του, αποφάσισε να δικάσει τον Άρη στην ακρόπολη των Αθηνών καλώντας όλους τους θεούς. Πάνω λοιπόν σε έναν βράχο στην ακρόπολη έγινε η δίκη του Άρη. Οι θεοί όμως αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο Άρης ήταν αθώος.

 Ο βράχος αυτός της ακρόπολης ονομάστηκε « Άρειος Πάγος» δηλαδή ο «βράχος του Άρη». Από τότε όλες οι υποθέσεις της Αθήνας δικάζονται εκεί.
(γράφει η Άϊλα)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..